•  
  • Povpraševanje
Aktivnsoti
RIBOLIV

MUHARJENJE NA KOLPI

Muharjenje je eden izmed prvih znanih načinov ribolova. Pri muharjenju ribiči uporabljajo za lovljenje rib umetno muho, ki je posnetek prave žuželke. Tehnika muharjenja se je iz lesenih palic in vrvi živalskega izvora razvila v sodoben šport. Muharske palice in vrvice so iz umetnih materialov, medtem ko sama muha ostaja precej podobna tisti izpred sto let. In prav muha je najpomembnejši del muharjenja. Vsaka umetna muha je unikat in kot taka namenjena posameznim porečjem in vrstam rib. Reka Kolpa, ki si je utrla pot po kanjonu izvira pod Risnjakom. Je dokaj čista reka s številnimi pritoki z obeh strani, ki jo bogatijo z vodo, ribam pa nudijo varno zavetje v času drsti in ob povodnjih. Tako lahko na Kolpi za muharjenje najdete nešteto primernih mest, seveda tudi v neposredni bližini naše domačije.

 

Ribe in raki v reki Kolpi


Ravno zaradi raznolikosti in razgibanosti reke, v njej žive sulci, potočne postrvi, lipani, mrene, platnice, podusti in kleni, tako reka Kolpa zelo primerna za muharjenje. Od manjših vrst pa jo naseljujejo tudi glavači, pisanci, činklje, nežice in piškurji. V preteklosti je bil zelo pomemben in dobičkonosen lov na rake, ki so jih Kostelci prodajali v večja mesta, celo na Dunaj. Nekateri so s tem celo obogateli. Vendar je kasneje račja kuga pomorila skoraj vse rake. Danes jih najdemo v potokih in sicer koščaka, jelševca ali potočnega raka, kar dokazuje da je voda na tem območju še vedno izjemno čista

Sezona ribolova na Kolpi


Na Kolpi je muharjenje dovoljeno od 1. aprila do 15. oktobra.

Lov na potočne postrvi je dovoljen z muharjenjem in sicer lov z muharico in eno umetno muho in trnkom enojčkom brez zalusti.

Lov na sulca je dovoljen z muharjenjem, vijačenjem ter z uporabo umetne vabe, za kar je potrebna posebna ribolovna dovolilnica. Vsak uplen sulca je treba prijaviti prodajalcu ribolovne dovolilnice!

Ciprinide (podust, klena, platnico in mreno) lahko lovimo z beličarjenjem z beličarskim priborom. Dovoljene vabe so kruh, sir, mah ali sadje. Ciprinide je dovoljeno loviti le od mostu v vasi Petrina navzdol.


Dovoljen dnevni uplen sta 2 potočni postrvi ali 1 sulec s posebno ribolovno dovolilnico ali 3 ciprinidi. Podrobnosti najdete na tej povezavi: http://www.zzrs.si/page/ribolovni-revir-kolpa/. Spodnje fotografije so bile posnete v neposredni bližini sob Lobič Malenca, le nekaj 10 metrov po toku navzgor. Brzice ob domačiji namreč zadržujejo velik bazen vode, ki je prilično globok. Takoj za brzico pa reka spet pridobi na svoji hitrosti in je bolj plitva, kar omogoča vse vrste ribolova v neposredni bližini sob.

 
Vodostaj Kolpe
Ribolovni revir Kolpa