•  
  • Povpraševanje
Dobrodošli
LOBIČ MALENCA

LOBIČ MALENCA

DOMAČIJA LOBIČ

Domačija se nahaja v občini Kostel. Leži na jugovzhodni meji Slovenije, ob mejni reki Kolpi. Na tej krajinski ločnici se ni ustavila samo jezikovna meja med slovenskim in hrvaškim jezikom, ampak tudi politična meja med nekdanjo Kranjsko in Hrvaško. (http://www.kostel.si/)

 

LOBIČ MALENCA

Pravili so, da je bil od Rezkrižja do Lobčeve Malence pred izgradnjo ceste najlepši košček tega dela doline. Tu je bila v veliko steno vklesana le ozka stezica, pod njo pa je zijala navpična stena. Tudi Kolpa je bila tu najbolj globoka. Pred obnovitvijo je bila to samotna hiša, ki je razpadala. V »dobi rakov« pa je bilo tukaj veliko bogastvo! V hiši je bila trgovina, lastnik pa je v glavnem trgoval z raki. Ko jih je račja kuga pomorila, se je gospodar odselil in hiša je začela propadati. Nad hišo je še vedno majhen vrtiček.
Po ustnem izročilu je od nekod prišel popotnik, strokovnjak za mline. Pisal se je Teksar. Oženil se je z lepo natakarico, ki je bila doma iz Kuretov.
Hodil je od mlina do mlina in jih popravljal. Pri Lobčevi Malenci je rekel, da so mleli najboljšo moko: belo, ostro, bel zdrob in podobno. Možakar je bil zelo zgovoren. Med prvo svetovno vojno je bil mobiliziran v avstrijsko vojsko.

MLIN MALENCA

»Lobič Malenca« je zaselek v najožjem delu kanjona reke Kolpe. S svojo izjemno dolgo in bogato zgodovino predstavlja kulturno tehnični spomin, ki pa se žal izgublja. Od zaselka, ki je nekoč gostil dve domačiji (mlinarje in žagarje) je ostala le še gostoljubnost narave in ruševine mlinarjeve hiše. Ob jezu so vidne skromne sledi nekoč velikega objekta mlina s štirimi pogonskimi kolesi.

Temu prostoru se kažejo novi, drugačni časi. S prefinjenim občutkom za podjetniške priložnosti, ki temeljijo na spominu tradicije ter strokovnim pristopom se bodo pričela dela na obnovi mlina.
Skozi različne raziskave (zgodovinske, tehnične, etnološke, geomantične, arhitekturne,…) so se pripravile podlage za kakovostno obnovo mlina v pristnem avtohtonem stilu kostelske arhitekture in sodobnega znanja ekološke gradnje.

Obnova mlina oživlja v prostoru spomin tradicije življenja prednikov.

Delujoči mlin s svojim pogonskim kolesom, ki ga poganja prvinska moč reke, ropotom trdote mlinskih kamnov pomešan z glasom toplote zmletih zrnc, so prava podlaga za oblikovanje turističnega produkta MUZEJ NA PROSTEM; Zgodbe življenja mlinarjeve družine.